Afbeelding
Zonsondergang. Foto: James Peacock / Unsplash.
Zonsondergang. Foto: James Peacock / Unsplash.
Van de werknemers in Afrika wordt bijna 93% blootgesteld aan extreme hitte op de lokatie waar zij werken. Als gevolg van overmatige hitte is deze regio goed voor meer dan 7% van alle arbeidsgerelateerde letsels in de wereld.
Hitte is een sluipmoordenaar die de gezondheid en het leven van een groeiend aantal werknemers over de hele wereld bedreigt, zo blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), getiteld Heat at work: Implications for safety and health.
Volgens de opstellers van het rapport worden wereldwijd steeds meer werknemers blootgesteld aan deze hittestress. Daarbij wordt gewaarschuwd dat er regio’s zijn die voorheen niet gewend waren aan extreme hitte, maar die nu te maken zullen krijgen met verhoogde risico’s. Tegelijkertijd zullen de regio’s waar het al warm is, geconfronteerd worden met gevaarlijkere omstandigheden.
ILO omschrijft hittestress als ‘een onzichtbare en stille moordenaar die snel ziekte, een hitteberoerte of zelfs de dood kan veroorzaken. Na verloop van tijd kan het bovendien leiden tot ernstige hart-, long- en nierproblemen bij werknemers’.
Het zijn vooral werknemers in Afrika, de Arabische landen en Azië en de Stille Oceaan die het vaakst worden blootgesteld aan buitensporige hitte. In deze regio’s wordt respectievelijk 92,9 procent, 83,6 procent en 74,7 procent van de beroepsbevolking getroffen. Deze cijfers liggen volgens de meest recente beschikbare gegevens (2020) boven het wereldwijde gemiddelde van 71 procent.
Op dit moment veranderen de arbeidsomstandigheden het snelst in Europa en Centraal-Azië. Van 2000 tot 2020 kenden deze regio’s de grootste toename van blootstelling aan buitensporige hitte, met een stijging van 17,3 procent onder de getroffen werknemers, bijna het dubbele van de wereldwijde gemiddelde stijging.
Vooral in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Centraal-Azië is het aantal verwondingen op het werk door hittestress sinds 2000 het sterkst gestegen, respectievelijk met 33,3 procent en 16,4 procent. Dit komt doordat de temperaturen vooral ook stijgen in regio’s waar werknemers niet gewend zijn aan hitte, aldus ILO.
In 2022 is het aantal werknemers dat blootgesteld is aan hittegolven ten opzichte van 2000 toegenomen met 66%. Het gaat om 231 miljoen werknemers wereldwijd. Maar liefst acht van de tien beroepsgerelateerde verwondingen zijn het gevolg van extreme hitte.
Directeur-generaal Gilbert Houngbo van ILO stelt dat werknemers veel beter moeten worden beschermd tegen de hittestress. Door verbeterde veiligheids- en gezondheidsmaatregelen kunnen verwondingen als gevolg van overmatige hitte op de werkplek worden voorkomen. Daarmee zou wereldwijd bovendien 361 mrd dollar kunnen worden bespaard aan gederfde inkomsten en medische behandelingskosten.
Uit de schattingen van de ILO blijkt dat vooral economieën met lage- en middeninkomens het zwaarst worden getroffen, aangezien de kosten van verwondingen door overmatige hitte op het werk kunnen oplopen tot ongeveer 1,5 procent van het nationale BBP.
‘Dit is een mensenrechtenkwestie, een werknemersrechtenkwestie en een economische kwestie, en de economieën met een middeninkomen zijn het zwaarst getroffen. We hebben het hele jaar door actieplannen tegen hitte en wetgeving nodig om werknemers te beschermen, en een sterkere wereldwijde samenwerking tussen deskundigen om de beoordeling van hittestress en interventies op het werk te harmoniseren,’ concludeert Houngbo.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe analyses en opiniestukken, podcasts en boekentips? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.