Verslaafd aan ons eigen geluk

Verslaafd aan ons eigen gelijk

Lammert Kamphuis

De wereld wordt er steeds meer één van wit en zwart. Dat komt doordat we in een tijd leven waarin het begrip voor andersdenkenden afneemt. Het is een samenleving die Lammert Kamphuis steeds meer doet denken aan zijn kerk van vroeger. Hij bepleit filosoferen als training om de wereld vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. 

Filosoof Kamphuis komt uit een streng religieus milieu waar alles zwart-wit was. Hij is zich daar gaandeweg van gaan distantieren. Hij doet dat door voortschrijdend inzicht dat wij in ons denken lui zijn. ‘Want we bewandelen graag de platgetreden paden in ons hoofd.’ 

Kamphuis bespreekt de oorzaak van onze luiheid aan de hand van voorbeelden als confirmation bias, gemotiveerd redeneren, cognitieve dissonantiereductie en self-serving bias. De oorzaak van onze luiheid verklaart hij met verwijzing naar psychiater Carl Jung: ‘Denken is moeilijk. Laat de kudde daarom maar een oordeel uitspreken.’ We besparen het liefst zo veel mogelijk energie. Daarom is de mens zo’n gewoontedier, stelt Kamphuis. 

Hij bepleit zogenoemde “perspectivistische lenigheid” . Daarvoor is filosoferen een optie, omdat het verbonden is met kijken en bewegen. Je wilt in beweging blijven om steeds vanuit nieuwe plekken te kijken. Kamphuis roept zijn lezers in zijn deels filosofische, maar ook deel praktische  boek Verslaafd aan ons eigen gelijk op te leren dat ‘ik weet het niet’ de aanjager is achter elke innovatie.