jenny Elissen, From Big Ideas to Giant Leaps

Van Big Ideas naar Giant Leaps

Jenny Elissen

Het tijdperk van lineair denken en groeien is voorbij: het is te eenkennig en te traag en het brengt niet de grote veranderingen die nodig zijn met het oog op de uitdagingen van een nieuwe tijd. In plaats van grote stappen is het nodig dat we reusachtige stappen in een enkele seconde gaan maken, zo betoogt bestuurder en impact-investeerder Jenny Elissen in haar boek From Big Ideas to Giant Leaps. 

De wereld heeft behoefte aan kwantumcreatieve concepten, die nieuwe mogelijkheden voor een nieuwe tijd brengen. Om dat doel te bewerkstelligen, moeten we de ‘oude’ werkelijkheid loslaten en zonder beperkingen gaan nadenken en fantaseren over een bijna onvoorstelbare ‘perfect world’. Volgens Elissen los je met rationeel, lineair denken alleen de eenvoudige problemen op en niet de uiterst complexe vraagstukken van onze tijd. Daarvoor heb je nodig dat hoofd, hart en intuïtie samenwerken. Wie dat doet kan kwantumsprongen maken en tot grensverleggende oplossingen komen, zoals Boyan Slat die de oceanen plastic vrij wil maken. Hij is één van de in het boek besproken mensen die met een compleet nieuw ontwerp de oude ontwerpen en ideeën overbodig maakt. 

Volgens Elissen, die eerder leiding gaf aan reclamebureau TBWA, lopen de huidige systemen op hun einde, omdat ze gebaseerd zijn op verouderde aannames en technieken. Er komt volgens haar ook steeds meer spanning tussen ‘ik’ en ‘wij’. We bewegen naar een tijdperk dat om een holistische aanpak vraagt. Daarin moet brainstormen, agile werken en change management plaatsmaken voor meer aandacht voor ons het onderbewustzijn. Daarmee kun je besluiten nemen die werkelijk goed voelen en met een ‘aha-moment’ gepaard gaan. Hierdoor maken bestaande, beperkende realiteiten plaats voor nieuwe waarheden.

Beluister de podcast met Jenny Elissen