Society 4.0

Society 4.0

Bob de Wit

De wereld staat op een kruispunt als gevolg van de exponentiële groei en betekenis van nieuwe technologieën, zoals AI en biotechnologie. Of we groeien naar een waarachtig wereldwijd democratisch stelsel toe, zijnde een volwaardige burgersamenleving, of het wordt een door multinationale ondernemingen en hun aandeelhouders gedomineerde wereld. Dat zijn de zogenoemde „corporate-states”. 

In zijn pakweg 100 pagina’s korte boek Society 4.0 beschrijft Bob de Wit de geschiedenis van samenlevingen en hoewel door technologische ontwikkelingen, zoals digitalisering, in een nieuw tijdvak belanden. Deze digitale golf gaat gepaard met een golf van kunstmatige intelligentie. Wanneer deze technologieën worden gecombineerd dan kunnen zij een fundamentele impact hebben op de samenleving.

De Wit stelt dat deze technologische ontwikkelingen de wereldgemeenschap naar óf naar een glokale burgermaatschappij brengen of naar een feodale elitestaat. De hoogleraar aan de Nyenrode University zet zich in voor het eerste, met het doel „een vitale en hoopvolle toekomst voor de volgende generaties” te scheppen. Inmiddels hebben zich al veel burgers aangesloten bij zijn platform

Beluister de podcast met Bob de Wit