Niet het einde van de wereld, Hannah Ritchie

Niet het einde van de wereld

Hannah Ritchie

Hoe groot de behoefte aan een positief verhaal wel niet is, bewijst het boek Not the End of the World, inmiddels ook in het Nederlands vertaald. Auteur van het boek is Hannah Ritchie, die lovende reacties en kritieken kreeg. Want, zoals schrijver Rutger Bregman stelt, het ‘is een schitterend, hoopvol boek, precies wat we nu nodig hebben’. 

Ritchie, die leiding geeft aan de researchtak van de website Our World in Data, is bij dit boek geïnspireerd door Hans Rösling. Deze Zweedse onderzoeker visualiseerde zijn data en liet zo zien dat de wereld zich wel degelijk positief ontwikkelt. Psycholoog Steven Pinker deed op een ander vakgebied hetzelfde. Inmiddels is duidelijk dat positivisme beloond wordt, zowel in de reacties als in de verkoop.  

Ritchie laat zien dat een positieve grondhouding richting verduurzaming wel degelijk gerechtvaardigd is. Zo blijkt palmolie een zeer productief gewas. De keuze voor andere gewassen zou tot veel meer ontbossing leiden. Een vergelijkbare nuance plaatst ze over stikstof. Zo is de Co2-uitstoot per persoon in vergelijking met haar ouders gehalveerd. Ook geeft ze het optimisme een boost als ze schrijft dat het agrarisch gebruik  van land nu waarschijnlijk zijn hoogtepunt heeft bereikt. 

Critici vinden dat ze in haar positivisme belangrijke thema’s weglaat, zoals het feit dat machtige economische lobbies, maar ook superrijken, zich niet willen aanpassen. Ritchie zegt niet hoe zij aangepakt kunnen worden. Neemt niet weg dat het zeer positieve boek, met veel praktische tips en verhelderende illustraties, mensen de kracht geeft om op de ingeslagen weg van verandering door te gaan.