
Ecoliberalisme
Kees Klomp
Van neoliberalisme naar ecoliberalisme. Dat is wat Kees Klomp bepleit in zijn boek Ecoliberalisme. De activist, onderzoeker en auteur stelt dat het huidige narratief van het marktkapitalisme niet meer houdbaar is. De winnaars zijn door een niet-aflatende accumulatie van kapitaal steeds rijker geworden, terwijl de verliezers met brute verpaupering worden geconfronteerd.
Het (neo)liberalisme van de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw speelt daarin een grote rol. Zo is autonomie altijd als een hoeksteen van het (neo)liberalisme verkocht. De praktijk is echter een andere: de bestaanspijn waarvan bij ieder mens in meer of mindere mate sprake is, wordt op manipulatieve wijze bespeeld door op begeerten van mensen in te spelen. De afhankelijkheid die daarvan het gevolg is, heeft grote gevolgen voor het welzijn en de welvaart van mensen.
Kees Klomp bepleit een nieuw narratief voor een nieuwe samenleving. Daarin wordt de mens weer de aardebewoner die hij altijd is geweest. De civil society wordt een species society. Hij leeft in harmonie met de natuur en richt zich niet langer op begeerten, maar op behoeften. Zo wordt hij weer vrij en krijgt hij weer levenszin. Klomp presenteert zijn utopische visie aan de hand van het ecoliberalisme, de meenten en de betekeniseconomie.