De nieuwe wereldeconomie
Philippe Gijsels & Koen De Leus
In een periode waarin vooral de critici van de gevestigde orde zich laten horen, is het waardevol dat twee kopstukken van de financiële markten zich laten horen: hoofdeconoom Koen De Leus en beleggingsstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis. Zij houden in hun boek De nieuwe wereldeconomie hun lezers voor dat ‘men zich moet voorbereiden op een beetje chaos’.
Dat lijkt ons een understatement, en dat ziet het tweetal zelf ook wel als het zegt dat we van ‘The Great Moderation naar The Great Disequilibrium’ gaan. Maar terwijl De Leus rekening houdt met ‘De grote chaos’, laat Gijsels doorschemeren in zijn bijdragen dat hij extreem optimistisch is. Volgens hem staat in vier van de vijf onderzochte trends het licht op groen.
Het gaat daarbij om innovatie & productiviteit, klimaat, multiglobalisering, schulden en vergrijzing. De eerste is volgens hem inflatoir, de andere zijn deflatoir. Samen denken ze dat kunstmatige intelligentie voor exponentiële groei zal zorgen, ook in de productiviteit. Hoe sneller de evoluties van biotech, chiptechnologie en groene technologie, hoe groter de impact zal zijn. Het klimaat is daarentegen de tragedie aan de horizon.
Er zal waarschijnlijk eerst een grote crisis nodig zijn, voordat we echt in actie komen. Tegelijkertijd ziet het tweetal een nieuwe trend: multiglobalisering. Dat zijn landen als Vietnam, die succes boeken buiten China en de VS om. Daarnaast verwachten zij een nieuw soort globalisering, als gevolg van de digitale revolutie, terwijl de handel in industriële goederen vertraagt.