Asociale media

Asociale media

Thijs Launspach

‘Je hebt het pas door als je het ziet’, zei voetbalster en ziener Johan Cruijff ooit. Dat geldt bij voorbeeld voor sociale media. Jaren lang liepen we er mee weg en gaven we al onze zielenroerselen prijs op het world wide web. Inmiddels gelooft een groeiend aantal mensen dat we met sociale media toch ook het spreekwoordelijke Paard van Troje binnen hebben gereden. 

„Sociale platforms hebben ons leven in sommige opzichten verrijkt en leuker gemaakt. Dat zeker. Maar ze hebben ook een enorme impact op onze mentale gezondheid”, schrijft psycholoog en schrijver Thijs Launspach in zijn boek Asociale media. Hij wijst erop dat de algoritmes het vertrouwen in onze maatschappij aantasten, zoals ook wordt bevestigd in een recent representatief onderzoek.

Het boek van Launspach bevat behalve een analyse en kritiek op de wijze waarop „het spel” gespeeld wordt, ook tien manieren om de invloed van de socials op je leven te beperken. Enkele voorbeelden daarvan: ditch je telefoon, stel een social-vrije zone in en train je bullshitfilter. Aan het slot van zijn lezenswaardige boek maakt hij zich er sterk voor dat big tech wordt aangepakt en dat de asociale media weer socialer wordt.