schrijver / journalist / ondernemer

CEES VAN LOTRINGEN

Cees van Lotringen is schrijver, journalist en ondernemer. Hij heeft zijn universitaire scholing genoten in Amsterdam, Parijs en Bologna, waarna hij als journalist aan de slag ging. Voor uiteenlopende binnen- en buitenlandse media is hij actief geweest vanuit de standplaatsen Genève, Bonn, Parijs en Amsterdam.

Voor het FD was Van Lotringen vanaf medio 1999 achtereenvolgens chef redactie en adjunct-hoofdredacteur van de krant en uitgever-hoofdredacteur van de internetactiviteiten van FD en BNR Nieuwsradio. In die periode was hij betrokken bij de ontwikkeling van het eendimensionale krantenbedrijf naar een multi- en crossmediaal mediaconcern. Van 2006 tot 2008 was hij lid van het managementteam van de FD Mediagroep.

Oprichter van platform

In de zomer van 2008, aan de vooravond van de beurscrash en de wereldwijde crisis die erop volgde, zette Van Lotringen samen met de uit de financiële sector afkomstige Jasper Staring Fondsnieuws op. Het is op dit moment het grootste multimediale platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

In 2018 is een internationalisering ingezet met de lancering van Investment Officer in België en in 2020 in Luxemburg – vanaf 2022 is dat ook de naam die in Nederland wordt gebruikt. In 2011 heeft hij de uitgeverij Writers United opgezet en in 2018 was hij betrokken bij de lancering van de startup Core Raise Retain. In mei 2023 nam hij – in de rol van hoofdredacteur – afscheid van Investment Officer.

Van Lotringen heeft als (co-)auteur meerdere boeken op zijn naam staan, waaronder Mister Euro, een biografie van Wim Duisenberg die door NRC Handelsblad werd opgenomen in een lijst van de 50 beste biografieën van Nederland en Een van de jongens, verleiding en fraude in de top van ABN Amro. Dat boek, dat het waar gebeurde verhaal vertelt van de concerndirecteur Fiscale Zaken van de bank die verstrikt raakte in een omvangrijke fraude, kreeg lovende kritieken in de pers.

Op zoek naar een nieuw narratief 

Al sinds zijn terugkeer naar Nederland in 1999 stond het schrijven van zijn jongste boek Tot hier en nu verder, Nederland op de drempel van een nieuwe tijd op zijn bucket list. Hij zette zich aan dit boek in 2014, nadat de Britse historicus Simon Schama in het discussieprogramma Buitenhof had verklaard dat er sprake is van een ‘fundamentele vertrouwenszwakte’ in de wereld en dat Nederland – op grond van zijn bijdrage aan de wereldgeschiedenis – mee zou moeten zoeken naar het vinden van nieuwe paradigma voor de nieuwe wereld die in aantocht is.

Van Lotringen probeert dat te doen met zijn persoonlijke initiatief van Op zoek naar het nieuwe verhaal. Hij doet dat aan de hand van podcasts met de denkers en de doeners van onze tijd, alsook met opiniestukken en essays in landelijke media.

Wil je op de hoogte blijven van de zoektocht naar een nieuw narratief, schrijf je dan hier – gratis – in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg mij