Afbeelding
Larry Fink, BlackRock. Foto: Marijn Alders/FD.
Larry Fink, BlackRock. Foto: Marijn Alders/FD.
Bijna 12 jaar geleden, in 2012, ontmoette ik Larry Fink, de topman van BlackRock - s’ werelds grootste vermogensbeheerder. We hadden een afspraak in hotel Figi in Zeist, niet ver van de institutionele klant die hij zojuist had bezocht. Toen Fink de vergaderruimte binnenkwam, stond zijn gezicht - naar mijn gevoel - op onweer. Oei, dacht ik, nu moet ik alert zijn. Maar het zou één van de meest profetische gesprekken worden die ik ooit in de beleggingswereld heb gehad.
Ik besprak met de BlackRock-oprichter de lange termijntrends. Hij noemde twee ontwikkelingen, die niets van hun actualiteitswaarde hebben verloren. Hij zei: waarom zou je op 60-jarige leeftijd stoppen met werken als de kans bestaat dat je dan nog meer dan 30 jaar leeft? ‘Iedereen is erop gericht het leven te verlengen, maar niemand heeft het erover wat dat voor ieders financiële gezondheid betekent. De vraag is hoe financier je dat?’
Pensioenfondsen deden het in zijn visie in ieder geval niet goed, want op last van DNB belegden zij vooral in obligaties. Fink deed dat zelf niet. ‘Met een rendement van 1,5% kun je je pensioen nooit financieren.’ Hij belegde alleen in aandelen met een solide dividendrendement, vertrouwde hij me toe.
Industriële renaissance
Fink, die in de VS in die tijd al ‘de sleutelfiguur in het Amerikaanse kapitalisme’ werd genoemd, kwam nog met een andere inzicht dat Europa pas nu in hoogste staat van paraatheid heeft gebracht: zijn land zou binnen 5 tot 10 jaar met de winning van olie en gaszelfvoorzienend worden. Daarmee zou het de concurrentieverhoudingen in de wereld op scherp zetten. Er zou een industriële renaissance in de VS uit voortkomen en voor reshoring zorgen: Amerikaanse bedrijven zouden hun produktielokaties terughalen naar het moederland.
12 jaar na dato blijkt dat de voorspelling van Larry Fink een feit is: de VS is de grootste energieproducent ter wereld, de energieprijs is in Europa drie keer zo hoog als in de VS. Dat kan, na het conflict met gasleverancier Rusland, tot een implosie van (een deel van) de Europese industrie leiden. Want ook veel energie-intensieve bedrijven overwegen een enkele reis naar de VS te boeken; vooral nu Donald Trump ook nog importtarieven oplegt. U weet wel MAGA: Make America Great Again!
Was het Mario Draghi?
Fink had tijdens het gesprek twee mobiele telefoons op tafel gelegd, naast mijn opnameapparaat. De ene was een Blackberry, de andere was een exemplaar dat ik nog nooit gezien had. De BlackBerry zoemde regelmatig, maar pakte hij niet op. De andere telefoon ging één keer over. Hij pakte het apparaat direct op. „Put him through!” zei hij tot de persoon aan de andere kant van de lijn.
Ik meende dat het ECB-president Draghi was, die naar de VS kwam en Fink graag wilde ontmoeten. De persoon die mij namens BlackRock begeleidde, meende later dat het zijn echtgenote was. Hoe het ook zij: het was in ieder geval een persoon, zo belangrijk, dat ik door Fink gesommeerd werd om mijn bandopname voor dat intermezzo per direct uit te zetten
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe analyses en opiniestukken, podcasts en boekentips? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.