Dankzij een rally op de aandelenmarkt hebben de 500 rijkste mensen ter wereld in de eerste helft van 2023 in totaal 852 miljard dollar aan hun fortuin toegevoegd.
Dat blijkt uit een analyse van Bloomberg van zijn Billionaires Index. ‘Het was het beste halfjaar voor miljardairs sinds de tweede helft van 2020, toen de economie opveerde van een door corona veroorzaakte inzinking’, aldus Bloomberg.
Musk in half jaar $ 97 mrd rijker
De rijkste mensen ter wereld voegden in de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld 14 miljoen dollar per dag aan hun vermogen toe. Maar Elon Musk, de eigenaar van Tesla, was de baas boven baas: hij wist zijn vermogen met bijna 97 miljard dollar te vergroten. Mark Zuckerberg, de topman van Meta/Google, hoogte zijn vermogen op met bijna 59 miljard dollar.
Bron: Bloomberg Billionaires Index
In de Verenigde Staten worden de vermogenswinsten pas belast als de aandelen zijn verkocht. Dat zorgt in de praktijk voor relatief lage belastingen, zoals ProPublica vorig jaar in detail beschreven heeft in zijn rapportage over IRS-documenten.
Volgens het onderzoeksplatform betaalde Musk in 2015 68.000 dollar aan federale inkomstenbelasting. In 2017 was dat 65.000 dollar en in 2018 betaalde hij geen federale inkomstenbelasting. Tussen 2014 en 2018 had hij een werkelijk belastingtarief van 3,27 procent.
In zijn begrotingsvoorstel voor het fiscale jaar 2024 riep de Amerikaanse president Joe Biden op tot een belasting op de ongerealiseerde winsten van de ultra-rijken. Maar het is onwaarschijnlijk dat de maatregel door het door de Republikeinen gecontroleerde Huis komt, dat momenteel de belastingen voor de rijkste Amerikanen juist wil verlagen.
Eind vorige maand stemde het door Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Hooggerechtshof ermee in om een zaak in behandeling te nemen die het Congres en de regering-Biden ervan zou kunnen weerhouden om een federale vermogensbelasting in te voeren.
Reëel risico op een daadwerkelijke opstand
Toch zijn de superrijken er niet gerust op. Afgelopen maand vond in het Savoy hotel in Londen (foto) een conferentie plaats voor de wereldwijde elite van superrijken. Tijdens deze conferentie, georganiseerd door Spear’s wealth management magazine, werd de aanwezigen voorgehouden dat er een reëel risico aanwezig is op ‘een daadwerkelijke opstand’ als ‘het gapende gat van ongelijkheid tussen arm en rijk’ niet wordt opgelost. Die kloof zou volgens de aanwezige sprekers het gevolg kunnen zijn van aanhoudende prijsstijgingen, bij voorbeeld van voedsel en energie.
Zo waarschuwde Julia Davies, één van de oprichters van Patriotic Millionaires UK, een groep superrijken die oproepen tot de invoering van een vermogensbelasting, dat de armoede in de wereld en de klimaatnood ‘nog veel erger’ zouden kunnen worden tenzij de rijken meer zouden doen om de arme(re) burgers te helpen.
Afgelopen jaren verschenen er artikelen waaruit bleek dat de rijkste mensen ter wereld zich ook daadwerkelijk zorgen om hun veiligheid maken. Veel van hen kochten landgoederen in Nieuw-Zeeland of voormalige atoombunkers in de Nevada-woestijn voor het geval het volk zich tegen de elite zou keren.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe analyses en opiniestukken, podcasts, boekentips en nieuws schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.