De 20 rijkste landen ter wereld, verenigd in de G20, moeten de belastingen voor de (super)rijken verhogen. Dat schrijven miljonairs in een open brief. Doel is bestrijding van extreme rijkdom.
De ondertekenaars van de brief, waartoe ook economen en politici behoren, verlangen dat er op de topconferentie dit weekend in India een internationale overeenkomst wordt gesmeed om de belastingen voor de superrijken te verhogen.
Aanleiding voor de open brief is de bezorgdheid dat de extreme rijkdom ‘onze gezamenlijke toekomst aantast’.
Probleem is echter dat er weinig van de topconferentie wordt verwacht. De deelnemende landen, waaronder de VS, China en India, zijn verdeeld over vrijwel alles. De Chinese president Xi-Jinping heeft laten weten af te zien van deelname aan de G20.
Multinationals moeten er ook aan geloven
De afgelopen jaren hebben topeconomen als Joe Stiglitz en Thomas Piketty al vele voorstellen gedaan om de grote vermogensverschillen in de wereld aan te pakken. In het verlengde daarvan zijn veel beleidsvoorstellen gedaan. ‘Het publiek wil het. Wij willen het. Nu ontbreekt alleen nog de politieke wil om het te realiseren. Het is tijd dat u die vindt’, schrijven de ondertekenaars van de brief.
De brief, die ondermeer is ondertekend Disney-erfgename Abigail Disney en kunstenaars als Brian Eno en Richard Curtis, roepen de G20 op tot vergelijkbare samenwerking bij het aanpakken van multinationals om een minimumniveau van (vennootschaps)belasting te betalen.
Superrijken betalen beperkt belasting
De open brief, is een initiatief van Patriotic Millionaires, het Institute for Policy Studies, Earth 4 All, Millionaires for Humanity en Oxfam. Deze initiatiefnemers zeggen datzwaardere belasting op rijkdom ‘gevaarlijke niveaus van ongelijkheid’ zou verminderen.
Volgens de actievoerders is het gecombineerde vermogen van degenen met meer dan $ 50 miljoen aan activa meer dan verdubbeld tot $ 11.800 miljard, en slechts vier cent van elke belastingdollar komt voort uit belastingen op rijkdom.
Hoofdeconoom Hans Stegeman van Triodos Bank schrijft in een bijdrage op Linkedin dat in de afgelopen tien jaar mensen met meer dan $50 miljoen een vermogensgroei gerealiseerd van gemiddeld 18,3%. Miljardairs gingen er daarentegen 109% op vooruit.
1 dollar voor de armste, 1,7 mln voor de rijkste
‘Voor elke dollar aan nieuwe rijkdom die wordt verworven door iemand in de onderste 90%, heeft een van ’s werelds miljardairs een verbijsterende $1,7 miljoen opgestreken’, schrijft Stegeman.
Het gemiddelde belastingtarief voor de rijksten is aanzienlijk gedaald, van 58% in 1980 tot slechts 42% in OESO-landen. Kapitaalwinsten, die doorgaans de belangrijkste inkomstenbron vormen voor de top 1%, worden gemiddeld met slechts 18% belast in meer dan 100 landen.
In de jaren ’50 en ’60 bedroeg het hoogste marginale tarief van de Amerikaanse federale inkomstenbelasting 91%, bleef de erfbelasting stabiel op 77% tot 1975, en stegen de vennootschapsbelastingtarieven boven de 50%, aldus Stegeman.
Meer achtergronden:
- Wat als de superrijken zonder rest van de mensheid verder willen
- Topeconomen tot VN: pak ongelijkheid in de wereld aan
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe analyses en opiniestukken, podcasts, boekentips en nieuws schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.