Geopolitieke analisten schreven er al in 2015 over: Rusland streeft een strategie na gericht op instabiliteit en chaos in naburige landen. Doel: de invloed van andere militaire grootmachten in de regio te verminderen. Dat zou volgens het Kremlin gepaard gaan met oorlogen die de hele wereld in een overlevingsmodus zou zetten.
Dat schrijft Kseniya Kirillova, een politieke analist die zich onderscheidt door het onafgebroken lezen van rapporten van denktanks. De bovengenoemde analyse haalde zij uit een rapport van het centrum voor strategische en buitenlands-politieke studies in Minsk. De pro-Kremlin analisten van het centrum hadden de overtuiging dat Rusland dergelijke harde omstandigheden – mede dankzij zijn natuurlijke hulpbronnen – langer kon overleven dan alle rivalen.
Oorlog werd een doel op zich
De analisten van het in Minsk gevestigde, pro-Russische instituut gingen er nog van uit dat deze strategie regionaal gericht was. Maar in aanloop naar de in februari 2022 gelanceerde aanval op Oekraïne namen de ambities van het Kremlin toe. Oorlog en gewapende conflicten werden een doel op zich. Het zou de nieuwe norm voor het Westen worden.
In dit scenario zou men zo veel op zijn bord hebben dat men geen vuist zou kunnen maken tegen Rusland, zo schrijft Kseniya Kirillova in een recente analyse. Kirillova is directeur van het Center for European Policy Analysis, dat zij ook heeft opgericht.
Maar het Kremlin vergiste zich: het Westen sloeg de handen in het geval van Oekraïne ineen en bepaalde “tot hier en niet verder”. Russische experts als Vasily Kashin stellen dat oorlogen ‘een terugkeer naar de normaliteit van vóór 1970 zijn geworden. Zie de oorlog tussen Israël en Hamas en de dreiging van een escalatie naar de hele regio toe.
Inmiddels neemt vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict ook de spanning in de grote steden van West-Europa toe, terwijl dat ook het geval is in voormalige Sovjet-republieken. Zo bestormde zondag een woedende menigte de luchthaven van Machatsjkala in de republiek Dagastan. Een vliegtuig, afkomstig uit Israël, werd omsingeld en passagiers belaagd.
Nu komt het aan op accepteren “hardship”
Volgens Kirillova had het Kremlin de verwachting dat anti-Westerse allianties en organisaties, zoals de door China gedomineerde Shanghai Samenwerwerkingsorganisatie (SCO) en de BRIC-landen zich zouden verenigen in hun afwijzing van het Westen. Maar de BRICS hebben teveel tegengestelde belangen om op dit moment een vuist tegen het Westen te kunnen, of te willen maken.
Toch zijn analisten die op goede voet staan met het Kremlin, zoals de medewerkers van de door president Putin gewaardeerde Valdai Club van mening dat het Westen er niet in geslaagd is Rusland van een aanval op Oekraïne te weerhouden.
Deze geopolitieke analisten stellen in een analyse dat het er nu op aankomt wie het langst de ontberingen van conflict en oorlog kan volhouden. Valdai Club zet met verwijzing naar de heldendaden van Rusland in de Tweede Wereldoorlog zijn kaarten duidelijk in op het eigen land.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe analyses en opiniestukken, podcasts, boekentips en nieuws schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.