Boardroom, 2016. Photo: Benjamin Child/ Unsplash

Geopolitieke onzekerheid houdt CEO’s uit hun slaap

Geopolitieke onzekerheid is één van de grootste bedrijfsrisico’s die CEO’s van het wereldwijde bedrijfsleven op dit moment zien. Tegelijkertijd verwacht een ruime meerderheid van hen dat hun organisatie blijft groeien.

Dat blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde onderzoek CEO Outlook van KPMG, dat is uitgevoerd door het Amerikaanse Forbes. Aan het onderzoek deden 1325 CEO’s mee.

Wereldwijd is geopolitiek de grootste zorg voor CEO’s. Daarnaast is een grote zorg de nieuwe disruptieve technologische ontwikkelingen.

Nederlandse CEO’s deden voor het eerst mee aan het onderzoek. Opvallend is dat ondanks de onzekerheid 84 procent van de ondervraagden in Nederland en 77 procent wereldwijd verwacht dat hun bedrijf de komende drie jaar blijft groeien.

Obstakels bij duurzame bedrijfsvoering

Stephanie Hottenhuis, de CEO van KPMG in Nederland, zegt dat zij dagelijks ziet hoe geopolitiek is doorgedrongen tot in de bestuurskamers. ‘Veiligheid is in al haar aspecten een belangrijk onderwerp op de agenda van Nederlandse bestuurders. Of het nu gaat om de gevolgen van een internationaal conflict op de bedrijfsvoering of een mogelijke cyberaanval met een deep fake-video gericht aan je medewerkers. Deze externe risico’s raken medewerkers, producten en diensten.’

De CEO’s zeggen ESG-criteria belangrijk te vinden, maar op verschillende obstakels te stuiten. Zo zegt 36 procent van de CEO’s in Nederland te kampen met een tekort aan bruikbare technologische oplossingen.

Wel verwacht 40 procent van de Nederlandse CEO’s dat investeringen in duurzame bedrijfsvoering binnen drie jaar winstgevend zullen zijn. Hiermee zijn ze optimistischer dan de ondervraagde CEO’s wereldwijd. Daar verwacht niet meer dan 27 procent de investering terug te verdienen.

Disruptieve technologische ontwikkelingen

Tot slot valt op dat de CEO’s positief zijn over het rendement, maar dat ze ook zorgen zien omtrent AI-technologie die zowel ten goede als ten slechte gebruikt kan worden.

Van de ondervraagden in Nederland investeert 84 procent in generatieve AI en verwacht 40 procent die investeringen binnen drie jaar terug te verdienen. Internationaal zijn de rendementsverwachtingen ook op dit gebied wat pessimistischer.

De 9e editie van de CEO Outlook is uitgevoerd door Forbes. De bedrijven waarvoor de topbestuurders verantwoordelijk zijn, zijn actief in sectoren als vermogensbeheer, automotive, bankieren, retail, energie, infrastructuur, verzekeringen, biowetenschappen, industrie, technologie en telecommunicatie.

 

Boardroom, 2016. Photo: Benjamin Child/ Unsplash