Met steun van de G20 worden wereldwijde regels opgesteld om bedrijven ertoe te verplichten duidelijk te maken hoe klimaatverandering hun bedrijf beïnvloedt. Deze nieuwe regels zijn bedoeld om toezichthouders te helpen bij het aanpakken van zogenoemde “greenwashing”.
Op maandag zijn de regels gepresenteerd door de International Sustainability Standards Board (ISSB). Aanleiding is de toenemende belangstelling, als van de zorgen, van zowel beleggers als van het grotere publiek nu veel geld naar investeringen stromen die zich beroepen op ESG-beginselen.
Of beursgenoteerde bedrijven worden verplicht om deze standaarden toe te passen, is aan individuele landen zelf, verklaarde Emmanuel Faber, voorzitter van de ISSB, maandag tijdens een presentatie in Londen. Volgens hem kunnen de standaarden gebruikt worden voor jaarverslagen vanaf 2024.
Volgens ISSB overwegen Groot-Brittannië, Canada, Japan, Singapore, Nigeria, Chili, Maleisië, Brazilië, Egypte, Kenia en Zuid-Afrika de standaarden toe te passen. De basis hiervoor is gelegd met eerder opgestelde standaarden van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) van de G20.
ISSB maakt deel uit van de onafhankelijke International Financial Reporting Standards Foundation, die ook de boekhoudregels opstelt die in meer dan 100 landen worden gebruikt, terwijl de wereldwijde toezichthouder op de markten, IOSCO, geacht wordt de nieuwe standaarden te zullen “onderschrijven”. De Belg Jean-Paul Servais, voorzitter van de IOSCO, verklaarde op de bijeenkomst dat goedkeuring een “gamechanger” zal zijn.
Veel bedrijven verschaffen geen gegevens
David Harris, hoofd strategische initiatieven op het gebied van duurzame financiering van de London Stock Exchange Group, zei tegenover persbureau Reuters dat de nieuwe normen de duurzaamheidsrapportage rigoureuzer maken en beter afstemmen op de financiële rapportage.
Harris zei dat 42% van ’s werelds top 4.000 bedrijven geen gegevens verschaffen over Scope 1 en 2 koolstofemissies. ‘Dat betekent dat kapitaalmarkten veel minder effectief zijn omdat je geen volledig beeld hebt’, aldus Harris. Onder de ISSB-regels zouden bedrijven materiële emissies openbaar moeten maken, met controles door externe auditors.
De Europese Unie legt volgende maand de laatste hand aan haar eigen openbaarmakingsregels en zij en de ISSB hebben geprobeerd om elkaars normen “interoperabel” te maken om overlapping voor wereldwijde bedrijven te voorkomen.
De ISSB eist meer gedetailleerde informatie van banken over koolstofemissies in afzonderlijke sectoren, zoals olie en gas. ‘We blijven erbij omdat de banken en het bankentoezicht echt duidelijk hebben gemaakt dat dit voor hen nodig is’, zei Faber.
‘Dit zal veel kosten. Zelfs levens!’
De voorstellen van ISSB stuiten ook op zware kritiek. Zo schreef Ralph Thurm, oprichter van A|HEAD en medeoprichter r3.0 & directeur OnCommons gGmbH schreef in een reactie op Linkedin: ‘Sorry Lara, integendeel: De mensheid heeft vandaag de laatste kans verloren om duurzaamheidsrapportage als een zinvolle hefboom voor transformatie te gebruiken. De volslagen onzin in de vorm van “proportionaliteit”, “interoperabiliteit” en “dubbele materialiteit” zal veel kosten, zelfs levens!’
‘Het verdoezelen van de taal rond “duurzaamheidsgerelateerde risico’s en kansen” en het presenteren als relevant om duurzaamheid te bereiken is gewoon een botte leugen. En het impostorsyndroom van duurzaamheidsexperts wordt ruw uitgebuit door te voorkomen dat ze in opstand komen tegen deze nachtmerrie’, aldus Thurm.
Lees het interview met Emmanuel Faber van ISSB over de nieuwe standaarden
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe analyses en opiniestukken, podcasts boekentips en nieuws schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.